Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vitamiinilisiä syövät iäkkäät eivät elä muita pitempään

Vitamiinilisiä syövät iäkkäät eivät elä muita pitempään

Tuoreen tutkimuksen mukaan vitamiinilisiä syömällä ei todennäköisesti elä yhtään pitempään kuin muutenkaan. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia.

Yhdysvaltalaiset selvittivät tutkimuksessaan A-, C- ja E-vitamiinien ja eliniän yhteyttä seuraamalla 8 600 keskimäärin 74-vuotiasta miestä ja naista vuodet 1981–2013. Seurannan aikana kuoli 13 000 osallistujaa.

Kun tutkijat yhdistivät osallistujilta kerätyt tiedot vitamiinivalmisteiden käytöstä ja ruokavaliosta tietoihin seurannan aikana havaituista kuolemantapauksista, vitamiinien saannin ja eliniän väliltä ei löytynyt yhteyttä.

Aiemmissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet samansuuntaisia, ja niiden perusteella vitamiinilisät eivät todennäköisesti pidennä eivätkä lyhennä elinikää. Nyt julkaistussa tutkimuksessa myöskään ravinnosta saatava C- tai A-vitamiini ei vaikuttanut kuolleisuuteen. Onkin mahdollista, että monet vitamiinien saantiaan lisäävät vanhukset tekevät niin, koska ovat jo sairaita ja yrittävät hoitaa itseään vitamiineilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwu294)
http://aje.oxfordjournals.org/content/181/2/120.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje