Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohtuus kannattaa myös hölkkäpolulla

Kohtuus kannattaa myös hölkkäpolulla

Hölkkä- ja juoksuharrastuksessa ei kannata tavoitella kovinta mahdollista vauhtia ja pitkiä matkoja ainakaan, jos haluaa pidentää elinikäänsä. Tuoreen tutkimuksen mukaan parhaan hyödyn saa pysymällä kohtuudessa.

Tanskalaistutkijoiden tulokset perustuvat tuhannen hölkkääjän ja 400 terveen, mutta fyysisesti passiivisen tanskalaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten usein ja miten pitkään osallistujat juoksivat, mutta myös sitä, kuinka kova juoksutahti oli juoksijoiden omasta mielestä.

Kun kaikki tiedot yhdistettiin, alhaisin kuolleisuus seurannan aikana oli hölkkääjillä, jotka juoksivat noin kolmesti viikossa ja yhteensä 1–2,4 tuntia. Kevyttä juoksutahtia suosivien kuolleisuus oli vähäisempää kuin kovaa vauhtia lenkkinsä juoksevien. Kovia juoksurupeamia suosivien kuolleisuus oli lähes samalla tasolla kuin fyysisesti passiivisten.

Tulokset osoittavat ja varmistavat liian vähäisen sekä liian kovan liikunnan terveysriskejä. On kuitenkin hyvä muistaa, että tässä tutkimuksessa kevyenä pidetty hölkkä oli silti intensiivistä liikuntaa useana päivänä viikossa vuosikymmenen ajan. Kovaan juoksutahtiin liitetty kuolleisuus ei myöskään ollut kovin suurta, joten kenenkään ei kannata lopettaa liikuntaa näiden tulosten takia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Cardiology 2015)
http://content.onlinejacc.org/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje