Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kumppanin löytäminen hankalaa keskosena syntyneille

Kumppanin löytäminen hankalaa keskosena syntyneille

Ennenaikaisena ja pienikokoisena syntyneillä on monenlaisia vaikeuksia elämässään. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan heillä on myös tavallista enemmän vaikeuksia kumppanin löytämisessä.

Tutkijoiden tulokset julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja niiden perusteella ennenaikaisena tai erittäin ennenaikaisena syntyneistä parikymppisistä noin kolmanneksen harvempi asuu yhdessä kumppanin kanssa kuin täysiaikaisena syntyneistä ikätovereista.

Lisäksi keskosena syntyneistä selvästi useammat olivat yhä neitsyitä 23-vuotiaina ja itsearvioissa heistä selvästi harvemmat arvioivat olevansa viehättäviä tai seksuaalisesti kiinnostavia.

Tulokset koskivat erittäin ennenaikaisena eli ennen 34. raskausviikkoa syntyneitä, mutta myös raskausviikoilla 34–37 syntyneitä, jotka ovat vain hieman ennenaikaisia. Havainto on mielenkiintoinen, sillä suurin osa keskostutkimuksista on keskittynyt erittäin ennenaikaisena syntyneisiin. Aiemmissa tutkimuksissa heillä on havaittu myös hankaluuksia ystävyyssuhteiden muodostamisessa.

Tulokset perustuvat Pohjois-Suomen syntymäkohortti (NFBC) ja Ennenaikainen syntymä, raskaus ja lapsen terveys aikuisiässä (ESTER) -tutkimusten tuloksiin sekä syntymärekisterin tietoihin. Yhteensä tutkimuksessa oli mukana tietoja 150 erittäin ennenaikaisena syntyneestä, 250 ennenaikaisena syntyneestä sekä 350 täysiaikaisena syntyneestä.

Suomessa noin kuusi lasta sadasta syntyy ennenaikaisena eli ennen 37. raskausviikkoa. Ennenaikaisuus ja varsinkin huomattava ennenaikaisuus voi aiheuttaa mm. motorisia, kielellisiä ja kognitiivisia vaikeuksia, jotka voivat jatkua koko elämän.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2015;doi:10.1542/peds.2014-1345)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/01/20/peds.2014-1345.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje