Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea kolesteroli kolmekymppisenä lisää sydäntautien vaaraa

Korkea kolesteroli kolmekymppisenä lisää sydäntautien vaaraa

Jo lievästi kohonneet kolesterolipitoisuudet saattavat suurentaa sydänsairauksien vaaraa, jos kolesteroli on koholla vuosikymmenten ajan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella kolesterolipitoisuuksiin kannattaisikin kiinnittää huomiota jo 30–40-vuotiaana, jotta riskit eivät pääsisi kasaantumaan.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä, ja ne perustuvat 1 500 miehen ja naisen seurantaan. Osallistujilla ei vielä ollut sydänsairauksia 55-vuotiaana, kun 20 vuotta kestänyt seuranta alkoi.

Kun tutkijat selvittivät, miten pitkään osallistujien kolesterolitasot olivat olleet koholla ennen 55 vuoden ikää, he havaitsivat sydänsairauksien kehittyvän todennäköisemmin niille, joiden kolesteroli oli ollut koholla pitkään, vaikka he olisivat olleet muuten terveitä.

55-vuotiaana noin 40 prosentin kolesterolitasot olivat olleet koholla yli kymmenen vuoden ajan. Heistä sydänsairauksiin sairastui seuraavien viidentoista vuoden aikana 17 prosenttia, mikä oli selvästi enemmän kuin osallistujista, joiden kolesteroli ei ollut kohonnut. Heistä sairastui vain 4 prosenttia.

Valtaosa osallistujista, joiden kolesterolipitoisuudet olivat suurentuneet, eivät täyttäneet kolesterolilääkitysten kriteerejä, koska pitoisuudet eivät olleet riittävän suuria. Tulosten perusteella heidän kolesterolitasoihinsa kannattaisi silti kiinnittää huomiota.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015)
http://circ.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje