Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keuhkokuume tupakoinnin veroinen sydänriski iäkkäille

Keuhkokuume tupakoinnin veroinen sydänriski iäkkäille

Keuhkokuumeen vuoksi sairaalahoitoon joutuvat iäkkäät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydän- ja verisuonitautien oireisiin. Riski on suuri etenkin keuhkokuumetta seuraavan kuukauden ajan.

Tuoreet havainnot julkaistiin JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja kohtalokkaiden sydäntautioireiden vaara on noin nelinkertainen keuhkokuumetta seuraavien 30 päivän ajan. Riski vähitellen pienenee, mutta on silti 1,5-kertainen vielä kymmenen vuoden kuluttua sairastumisesta. Riskit ovat samaa tasoa kuin sydän- ja verisuonitautien perinteisten riskitekijöiden kuten tupakoinnin, diabeteksen ja verenpainetaudin.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että keuhkokuume ja luultavasti myös muut hengitysteiden infektiot ja niihin kuuluva tulehdustila voivat altistaa sydänoireille.

Tutkimus perustuu kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 6 000 yli 65-vuotiaan ja 16 000 tutkimuksen alussa 45–64-vuotiaan kymmenvuotisiin seurantatietoihin. Jokaista keuhkokuumeeseen sairastunutta kohden valittiin kaksi tervettä verrokkia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:264–274)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2091304#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje