Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Traumaperäinen stressihäiriö suurentaa naisen diabetesvaaraa

Traumaperäinen stressihäiriö suurentaa naisen diabetesvaaraa

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä tavallista herkemmin naisille, jotka potevat traumaperäistä stressihäiriötä, tuore tutkimus osoittaa.

Verrattuna muihin samanikäisiin naisiin stressihäiriötä potevien diabetesriski on 1,4–1,8-kertainen riippuen oireiden määrästä ja vakavuudesta.

Kahdenkymmenen vuoden seurannassa tämä tarkoitti sitä, että sadasta pahaoireista stressihäiriötä potevasta naisesta kaksitoista sairastui diabetekseen, kun verrokeista sairastui seitsemän.

Noin puolet diabetesriskistä johtui masennuslääkityksistä ja ylipainosta, jotka olivat yleisempiä stressihäiriötä potevilla, mutta ne tai muut tutkitut riskitekijät eivät selittäneet yhteyttä kokonaan. Loput yhteydestä voi johtua esimerkiksi stressihäiriöön liittyvästä tulehdustilasta, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä ne vahvistavat tietoa traumaperäisen stressihäiriön ja diabeteksen välisestä yhteydestä, mutta myös osoittavat tuon diabetesriskin olevan suurelta osin hallittavissa.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä, ja se perustuu 50 000 naisen 22-vuotiseen seurantaan.

Traumaperäinen stressihäiriö kehittyy traumaattisen kokemuksen seurauksena. Oireyhtymän pääoireita ovat tapahtuneen jatkuva uudelleen kokeminen, traumaan liittyvien asioiden välttely, tunnereaktioiden turtuminen sekä psyykkinen herkistyminen ja ylivireys. Stressihäiriötä sairastaa noin 1–11 prosenttia väestöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2014.2632)
http://archpsyc.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje