Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoruustyypin diabetes vie yli kymmenen vuotta elinaikaa

Nuoruustyypin diabetes vie yli kymmenen vuotta elinaikaa

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavat parikymppiset kuolevat todennäköisesti noin kymmenen vuotta nuorempina kuin terveet ikätoverit, tuore brittitutkimus osoittaa. Merkittävä osa kuolemista johtuu sydänsairauksista.

Nuoruustyypin diabeteksen on tiedetty lyhentävän elinikää, mutta diabeteksen hoito on myös parantunut paljon lähivuosikymmeninä. Nyt julkaistut arviot perustuvat 25 000 yli 20-vuotiaan nuoruustyypin diabetesta sairastavan skotlantilaisen rekisteritietoihin.

Tulosten perusteella 20-vuotiaiden nuoruustyypin diabetesta sairastavien eliniänodote on noin 11 vuotta lyhempi kuin terveiden samanikäisten. Naisilla ero on 13 vuotta.

Yli 70-vuotiaaksi nuoruustyypin diabetesta sairastavista elää noin 50 prosenttia, kun diabeteksen suhteen terveistä noin 80 prosenttia saavuttaa yli 70 vuoden iän.

Runsas kolmannes eliniänodotteen lyhentymisestä johtui iskeemisistä sydänsairauksista, mutta alle 50-vuotiaiden yleisimmät kuolinsyyt olivat diabeettinen kooma ja ketoasidoosi.

Skotlantilaisväestöön perustuvat tulokset eivät välttämättä ole suoraan sovellettavissa esimerkiksi Suomeen, mutta samansuuntaisia arvioita on saatu myös muualta. Suomessa nuoruustyypin diabetesta on enemmän kuin missään muualla. Noin 40 000 suomalaista sairastaa sitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;313:37–44)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2088852

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje