Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alzheimer-potilaan masennus voi alkaa jo ennen muistiongelmia

Alzheimer-potilaan masennus voi alkaa jo ennen muistiongelmia

Masennus ja käytösmuutokset saattavat olla ensimmäisiä merkkejä Alzheimerin taudin kehittymisestä. Nämä muutokset havaitaan jo ennen kuin potilaiden muisti alkaa heikentyä, tuoreet yhdysvaltalaistulokset osoittavat.

Tutkimukseen osallistui 2 400 yli 50-vuotiasta yhdysvaltalaista, jotka olivat saapuneet ensimmäistä kertaa Alzheimerin tautiin erikoistuneeseen hoitoyksikköön. Osallistujilla ei ollut muisti- tai muita kognitiivisia oireita tutkimuksen alkaessa.

Osallistujista 1 200:n muisti ja ajattelutoiminnot heikkenivät seurannan aikana. Seurannan aikana tutkijat havaitsivat heillä aikaisemmin masennusta sekä mm. apaattisuutta, ärsyyntyneisyyttä ja ruokahalumuutoksia kuin osallistujilla, joiden muisti ja muut kognitiiviset toiminnot pysyivät ennallaan seurannan aikana.

Oireet alkoivat selvästi aikaisemmin kuin muilla. Ensimmäisten neljän seurantavuoden aikana masennukseen sairastui 30 prosenttia potilaista, jotka saivat myöhemmin dementiadiagnoosin, mutta vain 15 prosenttia muista osallistujista.

Masennus ja muut mielialan ongelmat ovat yleisiä Alzheimerin tautia sairastavilla, mutta yhdysvaltalaisten tulokset vihjaavat niiden alkavan jo ennen kuin dementia diagnosoidaan. Tulokset eivät kuitenkaan paljasta ovatko masennusoireet seuraus alkavasta Alzheimerin taudista vai onko niillä esimerkiksi yhteisiä riskitekijöitä.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2015)
neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje