Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Haimasyövän vaara kasvaa veren sokeripitoisuuden noustessa

Haimasyövän vaara kasvaa veren sokeripitoisuuden noustessa

Aikuistyypin diabetes on tunnettu haimasyövän riskitekijä, mutta myös lievempi veren sokeripitoisuuden nousu altistaa sairastumiselle, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa.

Jos taiwanilaisten tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, varsinaista diabetesta lievempi sokeri- eli glukoosiaineenvaihdunnan häiriintyminen on merkittävä haimasyövän riskitekijä.

Tulokset perustuvat yhdeksän aikaisemman tutkimuksen ja 2 400 potilaan terveystietojen yhteisanalyysiin.

Analyysin perusteella veren glukoosipitoisuuden suurentuminen 0,56 mmol/l:lla näkyy 14 prosenttia suurempana riskinä sairastua haimasyöpään. Yhteys havaitaan sekä varsinaista diabetesta sairastavilla sekä ns. esidiabeettisilla osallistujilla, joiden veren glukoositasot ovat koholla, mutta eivät vielä täytä diabeteksen kriteereitä.

Haimasyöpä on erittäin tappava ja siksi sen ehkäiseminen on tärkeää. Taiwanilaisten tulokset auttavat tässä. Veren glukoositasoon voidaan vaikuttaa ja siten potentiaalisesti pienentää monien riskiä sairastua haimasyöpään.

Haimasyövän diagnosoimisen jälkeen alle 10 % potilaista elää viittäkään vuotta. Haimasyöpä todetaan vuosittain noin 900 suomalaisella.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;349;g7371)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7371

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje