Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit yhtä tehokkaita naisilla ja miehillä

Statiinit yhtä tehokkaita naisilla ja miehillä

Kolesterolin alentamiseen käytettävät statiinilääkkeet ehkäisevät yhtä hyvin naisten kuin miesten sydänoireita ja sairastumisia. Tuoreen tutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, sillä statiinien tehon on epäilty olevan naisilla vähäisempi.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä, ja niiden perusteella vuoden kestävän statiinilääkityksen vaikutukset ovat samanlaiset naisille ja miehille. Verrokkeihin nähden statiineja käyttävien LDL-kolesterolitasot laskevat noin 1 mmol/l sukupuolesta riippumatta.

LDL-pitoisuuden pienentyminen 1 mmol/l:lla liittyi pienentyneeseen riskiin sairastua vakaviin sydän- ja verisuonitautioireisiin, aivohalvauksiin sekä alhaisempaan kuolleisuuteen seurannan aikana. Statiineihin liitetty vaikutus oli käytännössä samansuuruinen miehillä ja naisilla. Eroja ei havaittu myöskään haittavaikutuksissa.

Havainnot viittaavat statiinien toimivan sukupuolesta riippumatta yhtä hyvin potilailla, joiden sydän- ja verisuonitautien riski on samansuuruinen.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;DOI:10.1016/S0140-6736(14)61368-4)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2961368-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje