Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HPV-rokotusten turvallisuudesta lisää todisteita

HPV-rokotusten turvallisuudesta lisää todisteita

HPV- eli papilloomavirusrokotteet eivät lisää tyttöjen ja naisten riskiä sairastua MS-tautiin tai muihinkaan samantyyppisiin sairauksiin, tuore tutkimus varmistaa. HPV-rokotteet on todettu turvallisiksi tätäkin ennen, mutta joissain yksittäisissä tapauksissa niiden on epäilty lisäävän MS-taudin vaaraa. HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Tanskalaisruotsalaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat lähes neljän miljoonan 10–44-vuotiaan tanskalais- ja ruotsalaistytön ja -naisen rekisteritietoihin. Vuosien 2006–2013 välillä heistä 800 000 sai HPV-rokotuksen.

Aineiston analyysissa ei löytynyt minkäänlaisia viitteitä siitä, että HPV-rokotteen saaneet olisivat sairastuneet MS-tautiin tai muihin samankaltaisiin sairauksiin yhtään sen todennäköisemmin kuin rokottamattomat, tutkijat kirjoittavat. Aineiston suuruuden vuoksi yhteys olisi hyvin todennäköisesti löytynyt, jos sellainen olisi olemassa.

Suomessa HPV-rokotukset ovat kansallisessa rokotusohjelmassa ja ilmaisia 6.-9.-luokkalaisille tytöille. Rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa muun muassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Rokotteita on vuodesta 2007 annettu satoja miljoonia annoksia ja mahdollisten haittavaikutusten ilmaantumista on seurattu tarkasti. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia.

Ennen HPV-rokotuksia kohdunkaulan syöpää on torjuttu lähinnä papa-seulontojen avulla. Rokotteen ansiosta kohdunkaulan syöpä tulee todennäköisesti harvinaistumaan huomattavasti.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;313:54–62)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2088853#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje