Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astma voi altistaa uniapnealle

Astma voi altistaa uniapnealle

Astmaatikot sairastavat uniapneaa tavallista enemmän, mutta tutkimusten perusteella on ollut epäselvää johtuvatko sairastumiset astmasta. Tuore yhdysvaltalaistutkimus viittaa siihen.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 80 astmaa sairastavan ja 470 terveen verrokin tutkimusaineistoon. Osallistujille tehtiin uniapneatutkimuksia neljän vuoden välein.

Tulosten perusteella astmaa sairastavista joka kolmas sairastui obstruktiiviseen uniapneaan, kun terveistä sairastui alle viidennes. Tämä havaittiin neljän vuoden seurannassa. Sairastumiset olivat yleisiä etenkin potilailla, joiden astma oli pahaoireinen.

Analyysissä huomioitiin mm. osallistujien mahdollinen ylipaino, sukupuoli ja monia muita tekijöitä, jotka olisivat voineet sekoittaa tuloksia, mutta ne eivät selittäneet astmaatikkojen suurempaa sairastumisriskiä. Näin ollen on hyvin mahdollista, että juuri astma tai sen hoidot edistävät uniapnean kehittymistä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;313:156–164)
http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje