Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeteksen ja syövän yhteys edelleen epävarma

Diabeteksen ja syövän yhteys edelleen epävarma

Aikuistyypin diabetesta sairastavien on useissa tutkimuksissa todettu sairastuvan syöpiin tavallista todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen perusteella yhteys ei kuitenkaan ole niin selvä kuin yksittäisten tutkimusten perusteella voi päätellä.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat aiempien meta-analyysitutkimusten yhteisanalyysiin, ja sen perusteella suuressa osassa tutkimuksista aikuistyypin diabeteksen ja syöpäriskin väliltä löytyy yhteys, mutta tuo yhteys on pääosin hyvin heikko ja selitettävissä mm. tutkimusten pienellä koolla tai menetelmällisillä heikkouksilla.

Kaikkiaan tutkimuksissa tarkasteltiin 20 eri syöpätyyppiä, mutta luotettavia tuloksia oli vain neljästä syöpätyypistä: rintasyövästä, suolistosyövästä, kohdun limakalvon syövästä sekä intrahepaattisesta sappiteiden syövästä.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät näyttöä silti liian vähäisenä, jotta aikuistyypin diabeteksen voisi sanoa varmasti aiheuttavan syöpiä. Joissain tapauksissa yhteys on voimakkaampi kuin toisissa, mutta silti on osoittamatta, ettei yhteys johdu jostain kolmannesta seikasta, joka yhdistää sekä syöpiä että aikuistyypin diabetesta. Yksi tällainen tekijä on ylipaino.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;350:g7607)
http://www.bmj.com/content/350/bmj.g7607

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje