Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus antaa lisävuosia

Lihavuusleikkaus antaa lisävuosia

Lihavuusleikkauksen läpikäyneet pahasta lihavuudesta kärsivät todennäköisesti elävät pitemmän elämän kuin leikkaamattomat, tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa seurattiin 2 500 lihavuusleikkauksessa ollutta potilasta ja 7 400 leikkaamatonta verrokkia neljäntoista vuoden ajan. Potilaat ja verrokit olivat kaikki sairaalloisen lihavia ja heidän painoindeksistä oli keskimäärin 47.

Leikkauspotilaiden ja verrokkien kuolleisuudessa ei ollut eroja vuoden sisällä leikkauksesta, mutta tämän jälkeen leikkauspotilaiden kuolleisuus alkoi pienentyä. Lihavuusleikkauksessa olleiden riski menehtyä seuraavien 1–10 vuoden aikana oli noin puolet pienempi kuin verrokkien, joita ei leikattu. Osallistujat olivat keskimäärin 53-vuotiaita.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35, mikä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle ainakin 101 kiloa ja 180-senttiselle yli 113 kiloa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015:62–70)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2088854#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje