Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Haimasyövän suurimmat riskitekijät voitaisiin ehkäistä

Haimasyövän suurimmat riskitekijät voitaisiin ehkäistä

Haimasyöpä on yksi tappavimmista syövistä, joten tarve sen ehkäisyyn on suuri. Tuoreen tutkimuksen perusteella moni haimasyöpä todennäköisesti jäisikin syntymättä ilman tupakointia ja helikobakteeri-infektioita.

Tutkimuksen tulokset perustuvat laajaan, 117 tutkimuksen aineistot yhdistävään meta-analyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty yhteensä 37 eri riskitekijän yhteyksiä haimasyövän syntyyn.

Selvästi suurin ja merkittävin riskitekijä oli tupakointi ja heti sen jälkeen helikobakteeri-infektiot. Yhdessä ne liittyivät jopa puoleen haimasyöpätapauksista. Haimasyövän riskiä pienensivät puolestaan runsas hedelmien ja folaatin saanti sekä allergiat.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että merkittävään osaan haimasyövän keskeisistä riskitekijöistä voitaisiin vaikuttaa.

Haimasyöpään sairastuu vuosittain noin tuhat suomalaista. Suuri osa potilaista on yli 70-vuotiaita, mutta tapauksia on kaikenikäisillä. Usein haimasyöpä todetaan vasta myöhäisessä vaiheessa, mikä lisää sen vaarallisuutta.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;doi:10.1093/ije/dyu240)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/12/13/ije.dyu240.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje