Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vaikeat vaihdevuodet saattavat lisätä lonkkamurtuman vaaraa

Vaikeat vaihdevuodet saattavat lisätä lonkkamurtuman vaaraa

Vaihdevuosioireiden vakavuus voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan ennustaa tulevien luunmurtumien vaaraa. Pahemmat oireet liittyvät suurempaan riskiin, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksen perusteella kohtalaisia tai voimakkaita vaihdevuosioireita potevat naiset saivat kahdeksan vuoden seurannan aikana lonkkamurtuman selvästi todennäköisemmin kuin naiset, joiden vaihdevuodet olivat helpot ja oireettomat. Lisäksi heidän luuntiheytensä oli alhaisempi kuin muiden naisten. Yhteydet havaittiin kahdeksan vuoden seurannassa.

Naisten luiden on tiedetty heikentyvän vaihdevuosien eli menopaussin ja siihen kuuluvien hormonimuutosten myötä, mutta tätä ennen ei ole ollut selvää liittyykö vaikutus vaihdevuosioireiden voimakkuuteen. Tulosten perusteella vaikuttaakin siltä, että pahoista vaihdevuosioireista kärsivien kannattaisi pitää erityisen hyvää huolta luustostaan.

Tutkimukseen osallistui 24 000 naista, jotka olivat 50–79-vuotiaita tutkimuksen aikoihin. Luuntiheys mitattiin 4 900 osallistujalta.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2014)
http://press.endocrine.org/journal/jcem

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje