Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hypoglykemia yhteydessä diabeetikoiden sydänoireisiin

Hypoglykemia yhteydessä diabeetikoiden sydänoireisiin

Hypoglykemia eli veren sokeritasojen liiallinen laskeminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa diabeetikot sydän- ja verisuonitaudeille ja myös lyhentää heidän elinikäänsä. Yhteys havaitaan sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella hypoglykemian kokeneiden tyypin 1 diabetesta sairastavien riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin oli noin puolitoista kertaa suurempi kuin hypoglykemialta säästyneiden. Tyypin 2 diabeetikoiden riski oli samansuuruinen. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat insuliinihoidossa.

Ensimmäisestä hypoglykemiasta ensimmäisten sydänoireiden ilmaantumiseen meni keskimäärin puolitoista vuotta. Myös potilaiden riski menehtyä seurannan aikana oli suurempi, jos he olivat kokeneet hypoglykemiaa. Muihin potilaisiin verrattuna riski oli noin kaksi kertaa suurempi.

Hypoglykemia ja etenkin vaikea hypoglykemia on aiemminkin yhdistetty diabeetikoiden sydänoireisiin, mutta samanlainen riski havaitaan myös potilailla, joiden glukoositasot ovat haitallisen korkeita.

Hypoglykemia eli veren sokeritasojen liiallinen lasku aiheuttaa mm. sekavuutta, käsien tärinää, ärtyisyyttä, hikoilua ja pahimmassa tapauksessa myös tajuttomuutta ja kouristuksia. Tilanne saadaan yleensä ratkaistua antamalla potilaalle esimerkiksi mehua tai muuta sokeripitoista.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2014;DOI:10.2337/dc14-0920)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2014/12/02/dc14-0920.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje