Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Haimatulehdukset harvinaisempia kalaa paljon syövillä

Haimatulehdukset harvinaisempia kalaa paljon syövillä

Runsaasti kalaa nauttivat saattavat säästyä akuuteilta haimatulehduksilta muita todennäköisemmin, ruotsalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella kalaa ainakin pari kertaa viikossa nauttivilla haimatulehduksia on noin 15–20 prosenttia vähemmän kuin korkeintaan kerran viikossa kalaa syövillä.

Yhteys koskee muista kuin sappikivitaudista johtuvia akuutteja haimatulehduksia. Käytännössä suuri osa haimatulehduksista liittyy liialliseen alkoholinkäyttöön.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 39 000 miehen ja 32 000 naisen seurantatietoja, jotka kerättiin vuosina 1998–2010. Osallistujat olivat 45–84-vuotiaita ja heistä 320 sairastui akuuttiin haimasyöpään seurannan aikana.

Suomessa todetaan noin 4 000–5 000 haimatulehdusta vuosittain. Se on vakava ja sairaalahoitoa vaativa sairaus, johon kuolee 2–3 potilasta sadasta. Seitsemän tapausta kymmenestä liittyy liialliseen alkoholin käyttöön ja kaksi sappikivitautiin. Yleisin oire on voimakas vyömäinen ylävatsakipu, joka säteilee usein selkään. Yleensä potilaalla on myös pahoinvointia ja oksentelua.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;101:72–78)
http://ajcn.nutrition.org/content/101/1/72.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje