Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pähkinöiden ystävät saavat lisävuosia

Pähkinöiden ystävät saavat lisävuosia

Pähkinöitä säännöllisesti nauttivat saattavat elää muita pitemmän elämän, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys selittyy vähäisemmillä sydän- ja verisuonitautikuolemilla. Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset tukevat aiempia tutkimuksia, joissa pähkinöiden syöminen on yhdistetty mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin.

Tutkimukseen osallistui yli 20 000 yhdysvaltalaista keskimäärin 66-vuotiasta mieslääkäriä, joiden ruokavaliosta ja pähkinöiden syömisestä oli kyselty vuosina 1999–2002.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni miehistä menehtyi seuraavien kymmenen vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden vähäisimmäksi miehillä, jotka söivät pähkinöitä säännöllisesti.

Kerran viikossa, 3–4 kertaa viikossa tai vielä useammin pähkinöitä nauttivien riski kuolla seurannan aikana oli noin 15–25 prosenttia pienempi kuin pähkinöitä harvoin tai ei lainkaan syövien riski. Tarkemmassa analyysissa yhteys rajoittui lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista johtuviin kuolemiin.

Miesten muu ruokavalio, ikä, elintavat tai monet muut riskitekijät eivät selittäneet yhteyttä. On kuitenkin todennäköistä, että säännöllisesti pähkinöitä syövät elävät myös muuten terveellisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.099846)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/12/16/ajcn.114.099846.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje