Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hoitotakuu tasasi lonkan ja polven tekonivelleikkausten jonoja

Hoitotakuu tasasi lonkan ja polven tekonivelleikkausten jonoja

Vuonna 2005 voimaan tullut hoitotakuu on lyhentänyt lonkan ja polven tekonivelleikkausten jonoja ja poistanut jonotusajoissa olleen epätasa-arvon. Ennen hoitotakuuta vähävaraiset potilaat jonottivat varakkaita pitempään.

Hoitotakuussa kiireettömille hoidoille ja tutkimuksille säädettiin määräajat, joissa potilaan pitää ne saada.

Tuoreen tutkimuksen perusteella lonkan ja polven tekonivelleikkaukset yleistyivät huomattavasti vuosina 1998–2009, ja erityisesti ne yleistyivät varakkaimpien potilaiden parissa.

Ennen hoitotakuun voimaantuloa keskimääräinen jonotusaika oli yli 5 kuukautta lonkan tekonivelleikkaukseen ja yli 7 kuukautta polven tekonivelleikkaukseen. Tällöin jonotusajoissa oli myös selviä sosioekonomisia eroja, sillä varakkaat potilaat jonottivat keskimäärin vähemmän kuin vähävaraisimmat.

Hoitotakuun myötä jonotusajat putosivat noin 3 ja 4 kuukauteen ja samalla katosi myös tulotasoon liittyvät erot, tulokset osoittavat. Sosioekonomiset erot eivät myöskään näy uusintaleikkausten määrissä tai niihin pääsemisessä.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että hoitotakuu ja yhtenäisten hoitokriteerien määrittäminen on poistanut tekonivelleikkauksissa olleet jonotuserot. Jonotusaikojen yhtenäistymisestä huolimatta pienituloisten leikkauspotilaiden määrä on vähentynyt ja varakkaiden osuus suurentunut.

Tutkimus julkaistiin Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Optimi 4/2014)
http://www.thl.fi/fi/web/paatoksenteko-talous-ja-palvelujarjestelma/talous/optimi-terveys-ja-sosiaalitalouden-uutiskirje/2014/hoitotakuulla-kiinnostavia-seurauksia-tasa-arvon-kannalta
(Archives of Orthopaedic and Trauma Surgery 2014;134:1767–1774)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25376712

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje