Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lasten lihavuutta voi ehkäistä jo ennen syntymää

Lasten lihavuutta voi ehkäistä jo ennen syntymää

Lasten lihavuutta voisi monessa tapauksessa ehkäistä jo ennen kuin lapsi on syntynyt. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä onnistuisi huolehtimalla äitien terveydestä ja hyvinvoinnista raskauden aikana.

Britit selvittivät tutkimuksessaan viiden tunnetun riskitekijän vaikutuksia lapsen todennäköisyyteen olla ylipainoinen 4–6-vuotiaana. Riskitekijät olivat äidin lihavuus, liiallinen painonnousu raskauden aikana, tupakointi raskauden aikana, äidin D-vitamiinivajaus ja lyhyt imetysaika.

Analyysissa lapsen lihavuusriski suureni sitä mukaa mitä useampia riskitekijöitä hänellä oli. Verrattuna lapsiin, joilla ei ollut yhtäkään edellä mainituista riskitekijöistä, 4–5 riskitekijää tiesi noin nelinkertaista riskiä olla ylipainoinen 4- ja 6-vuotiaana.

Tulokset viittaavat paitsi raskaudenaikaisten tekijöiden osuuteen lapsen painonkehityksessä, ne osoittavat myös, että lasten lihavuutta voi ehkäistä huolehtimalla äitien terveydestä raskauden aikana. Samalla pienenee myös monet muut lapsen ja äidin terveysriskit.

Tutkimuksessa oli mukana hieman alle tuhat lasta äiteineen. Lapsista 15 %:lla ei ollut yhtäkään edellä mainituista riskitekijöistä, 33 %:lla oli yksi, 30 %:lla oli 2, 16 %:lla oli 3 ja 6 %:lla oli 4 tai 5.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.094268)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/12/03/ajcn.114.094268.abstract?sid=f113c34f-c6bc-45a1-9c34-e5d70295b939

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje