Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoreksi itsensä tuntevat elävät pitempään

Nuoreksi itsensä tuntevat elävät pitempään

Itsensä ainakin kolme vuotta ikäistään nuoremmiksi tuntevat kuusikymppiset saattavat elää muita pitempään, tuore brittitutkimus osoittaa. Ero havaitaan verrattuna samanikäisiin, jotka tuntevat itsensä kronologista ikäänsä vanhemmiksi.

Brittien tulokset perustuvat 6 400 keskimäärin 66-vuotiaan miehen ja naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan. Osallistujia pyydettiin arvioimaan, minkä ikäiseksi he itsensä tuntevat.

Valtaosa eli 70 prosenttia osallistujista voi niin hyvin, että he tunsivat olevansa ainakin kolme vuotta nuorempia kuin oikeasti olivat. Noin 25 prosenttia osallistujista koki olevansa suurin piirtein sen ikäisiä kuin olivatkin, mutta 5 prosenttia koki itsensä ikäistään ainakin vuoden vanhemmaksi.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni osallistuja menehtyi seuraavien kahdeksan vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden vähäisimmäksi ryhmässä, joka koki olevansa ikäistään nuorempia. Heistä 14 prosenttia kuoli seurannan aikana, kun oman ikäisenä itseään pitävistä kuoli 19 prosenttia. Eniten menehtyi kuitenkin osallistujia, jotka tutkimuksen alussa kokivat itsensä ikäistään vanhemmiksi. Heistä 25 prosenttia kuoli seurannan aikana.

Tulokset johtuivat osittain sairauksista ja elintavoista, jotka havaittiin jo tutkimuksen alussa. Niidenkin huomioimisen jälkeen yhteys kuitenkin pysyi vahvana. Yhteys koski sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, mutta ei syöpäkuolemia.

Tulokset eivät paljasta, minkä vuoksi itsensä nuoreksi kokevat elävät pitempään. Mahdollisesti heidän elämänasenteensa on muita positiivisempi tai he ovat säästyneet sairauksilta ja riskitekijöiltä, jotka lyhentävät elinikää ja vaikuttavat vointiin.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2014;doi:10.1001/jamainternmed.2014.6580)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2020288

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje