Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kala saattaa ehkäistä keuhkoahtaumatautia jos syö muutenkin terveellisesti

Kala saattaa ehkäistä keuhkoahtaumatautia jos syö muutenkin terveellisesti

Kalan ja kalaöljyjen ajatellaan ehkäisevän keuhkoahtaumataudin kehittymistä, mutta todennäköisesti yhteys selittyy kalaa paljon nauttivien muutenkin terveellisellä ruokavaliolla.

Tieto ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, jossa käytettiin 120 000 naisen ja miehen terveystietoja. Tiedot kerättiin osana suurta terveystutkimusta vuosina 1984–2000.

Kun kalansyöntiä tarkasteltiin erillään muusta ruokavaliosta, yli neljä kertaa viikossa kalaa nauttivien havaittiin sairastuvan keuhkoahtaumatautiin noin kolmanneksen epätodennäköisemmin kuin osallistujien, jotka söivät kalaa harvemmin kuin kerran viikossa.

Yhteys kuitenkin katosi, kun analyysissa huomioitiin osallistujien muu ruokavalio. Selittäväksi seikaksi nousi se, kuinka terveellinen tai epäterveellinen osallistujan ruokavalio oli kalansyönnin lisäksi.

Tulosten perusteella yksittäisten ruoka-aineiden sijaan tärkeää on panostaa koko ruokavalion terveellisyyteen. Tämä onnistuu esimerkiksi lisäämällä hedelmien, kasvisten, kanan ja kalan osuutta ja vähentämällä liiallista sokerin ja punaisen lihan syömistä. Keuhkoahtaumataudin ehkäisyssä ylivoimaisesti tärkeintä on silti tupakoinnin lopettaminen.

Yli 64-vuotiaista suomalaismiehistä 12 prosenttia ja naisista 3 prosenttia sairastaa keuhkoahtaumatautia. Tupakoivista yli 64-vuotiaista miehistä keuhkoahtaumaa sairastaa yli kolmannes.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.114.094516)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/11/26/ajcn.114.094516.abstract?sid=e028c332-fb4b-4dec-923c-39b96dd7df86

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje