Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Perinnöllinen kolesteroliongelma edelleen vaaraksi, vaikka hoidot parantuneet

Perinnöllinen kolesteroliongelma edelleen vaaraksi, vaikka hoidot parantuneet

Perinnölliset kolesteroliongelmat eli ns. familiaalinen hyperkolesterolemia on yhä merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, vaikka suuri osa potilaista on tehokkaan lääkehoidon piirissä. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan tämä näkyy myös potilaiden suurempana kuolleisuutena.

Norjalaisten tulokset perustuvat 4 700 familiaalista hyperkolesterolemiaa potevan seurantaan vuosilta 1992–2010. Potilaista 113 kuoli seuranta-aikana.

Sydän- ja verisuonitaudit olivat syynä 46 prosentissa potilaiden kuolemista, mikä on selvästi enemmän kuin norjalaisväestössä yleensä havaitaan. Potilaat olivat keskimäärin 61-vuotiaita kuollessaan.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä ne viittaavat perinnöllisten kolesteroliongelmien lisäävän sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, vaikka nykyään kaikkien potilaiden on mahdollista saada ravitsemusohjeita ja tehokkaita statiini-kolesterolilääkkeitä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2014;3:e001236)
http://jaha.ahajournals.org/content/3/6/e001236.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje