Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Influenssakaudesta saattaa tulla vaikea

Influenssakaudesta saattaa tulla vaikea

Talven influenssakaudesta voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tulla keskimääräistä hankalampi. Nyt maailmalla kiertävä flunssakanta aiheuttaa vakavia sairastumisia, minkä lisäksi rokotteet saattavat olla sitä vastaan vähemmän tehokkaita.

Tänä vuonna suuri osa maailmalla influenssaan sairastuneista on saanut influenssa A(H3N2) –tartunnan, jonka tiedetään aiemmilta vuosilta liittyvän vaikeisiin sairastumisiin ja riskiryhmäläisten kuolemiin. Myös B-kantoja on ollut liikkeellä.

Noin puolet tähän mennessä analysoiduista näytteistä on myös viitannut geneettisiin muutoksiin viruksessa, mikä voi tehdä tämän vuoden influenssarokotuksesta tavallista tehottomamman, British Medical Journal uutisoi.

Influenssarokotus silti suojaa H3N2:n tavallisia kantoja vastaan, joten se kannattaa silti ottaa, tutkijat suosittavat. Etenkin riskiryhmäläisten, kuten yli 65-vuotiaiden, raskaana olevien, pitkäaikaissairaiden sekä pikkulasten, kannattaisi ottaa rokote.

Suomessa influenssarokotukset ovat ilmaisia mm. edellä mainituille riskiryhmille. Tarkempia tietoja saa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Internet-sivuilta.

Influenssakausi on vasta alkamassa Suomessa, mutta ensimmäiset tartunnat on jo todettu. Rokote kannattaisikin ottaa mahdollisimman pian.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g7530)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7530

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje