Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vesipiippua ja nuuskaa käyttävät nuoret aloittavat todennäköisesti myös tupakoinnin

Vesipiippua ja nuuskaa käyttävät nuoret aloittavat todennäköisesti myös tupakoinnin

Viime vuosina etenkin nuorten suosioon noussut vesipiipun polttelu on itsessään haitaksi terveydelle, mutta vesipiippua polttavat ovat myös muita alttiimpia aloittamaan perinteisen tupakoinnin. Sama näyttäisi koskevan nuuskaa.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 1 600 yhdysvaltalaista 15–23-vuotiasta haastateltiin kahdesti vuosina 2010–2013.

Tutkimuksen alussa 1 050 osallistujaa kertoi olevansa savuttomia. Heistä 70 oli kuitenkin polttanut vesipiippua ja 20 käyttänyt nuuskaa.

Kun tutkijat vertasivat tutkimuksen alussa kerättyjä tietoja seurannan päätteeksi kerättyihin, he havaitsivat vesipiippua tai nuuskaa kokeilleiden alkaneen tupakoida selvästi todennäköisemmin kuin muiden nuorten. He alkoivat tupakoida muita todennäköisemmin ja myös tupakoivat enemmän.

Yhdysvaltalaisten tulokset osoittavat, että vesipiippua ja nuuskaa kokeilevat nuoret kokeilevat myös muita tupakkatuotteita ja alkavat tupakoida todennäköisemmin kuin muut samanikäiset. Tulosten perusteella ei kuitenkaan voi sanoa johtiko vesipiippu- ja nuuskakokeilut tupakointiin vai olisivatko kyseiset nuoret kokeilleet savukkeita joka tapauksessa.

Vesipiippujen terveyshaittoja ei ole tutkittu kovin paljon, mutta niissä poltettavat seokset sisältävät usein tupakkaa ja haitat ovat todennäköisesti samansuuntaisia. Savukkeita polttavaan verrattuna vesipiippua polttavat hengittävät helposti moninkertaisen määrän savua samassa ajassa.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2014;DOI:10.1001/jamapediatrics.2014.2697)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2020785#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje