Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkät leikkaukset lisäävät potilaan veritulppavaaraa

Pitkät leikkaukset lisäävät potilaan veritulppavaaraa

Leikkauksen pituus voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa potilaan riskiin saada laskimoveritulppa leikkauksen jälkeen. Riski suurenee tasaisesti mitä pitempi leikkaus on, tulokset osoittavat.

Pitkät leikkaukset on tiedetty veritulppien riskitekijäksi tätäkin ennen, mutta asiaa on tutkittu vähänlaisesti eikä ole varmaa, miten suuri riski on.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 1,4 miljoonan leikkauspotilaan tietoihin 315 eri sairaalasta vuosilta 2005–2011. Kolmenkymmenen päivän sisällä leikkauksesta noin 10 000 potilasta sai syvän laskimoveritulpan ja noin 5 000 keuhkoveritulpan.

Kun tutkijat selvittivät kuinka kauan potilaiden leikkaukset olivat kestäneet, he havaitsivat laskimo- ja keuhkoveritulpat noin kolmanneksen yleisimmiksi potilailla, joiden leikkaukset olivat kestäneet pisimpään. Vertailukohtana olivat potilaat, joiden leikkaukset olivat lyhyitä tai keskivertopituisia.

Yhdysvaltalaisten tulokset eivät osoita, että potilaiden veritulpat aiheutuivat vain ja ainoastaan leikkauksen kestosta, sillä hyvin monet muutkin seikat voivat vaikuttaa yhteyteen. On silti todennäköistä, että pitkät leikkaukset ja niitä seuraava vuodelepo lisäävät veritulppien vaaraa. Leikkauksen aiheuttamat verisuonivauriot ja verihyytymät yhdistettynä paikallaan oloon voivat hyvinkin johtaa veritulpan muodostumiseen.

Tulokset julkaistiin Jama Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Surgery 2014;DOI:10.1001/jamasurg.2014.1841)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1984239#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje