Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin lihavuus lisää lapsikuolleisuutta

Äidin lihavuus lisää lapsikuolleisuutta

Ruotsalaistutkimuksen mukaan lihavuus ja varsinkin vakava lihavuus on merkittävä lapsikuolleisuuden riskitekijä. Myös vähäisempi ylipainoisuus liittyy suurempaan kuolleisuuteen, mutta vaikutus on vaatimattomampi.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 1,9 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin, ja niiden perusteella lihavuuteen liittyvät riskit koskevat etenkin täysiaikaisena syntyviä vauvoja, mutta huomattava lihavuus lisää myös ennenaikaisena syntyneiden kuolleisuutta.

Verrattuna normaalipainoisten äitien lapsiin erittäin lihavan äidin lapsen riski menehtyä alle kuukauden ikäisenä oli kaksinkertainen. Kun normaalipainoisten lapsista menehtyi vain 24 kymmenestätuhannesta, erittäin lihavien lapsista menehtyi 58 kymmenestätuhannesta.

Suuri osa äidin lihavuuteen liittyvästä lapsikuolleisuudesta johtui rakenteellisista poikkeavuuksista, hapenpuutteesta ja ennenaikaisuudesta. Tässä tutkimuksessa lapsikuolleisuus oli suurinta naisilla, joiden painoindeksi oli yli 35 ja etenkin yli 40, mikä luokitellaan vaikeaksi tai sairaalloiseksi lihavuudeksi. Painoindeksi 35 tarkoittaa 170-senttimetriselle vähintään 100 kiloa ja painoindeksi 40 vähintään 116 kiloa.

Äidin lihavuus lisää monia raskausongelmia, mm. raskausdiabetesta ja pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä, jotka voivat vaarantaa äidin lisäksi myös sikiön terveyden.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g6572)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6572

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje