Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi haitaksi Y-kromosomille – voi selittää miesten korkeamman syöpäriskin

Tupakointi haitaksi Y-kromosomille – voi selittää miesten korkeamman syöpäriskin

Uppsalan yliopiston tutkijat ovat löytäneet yhteyden tupakoinnin ja Y-kromosomien vähentymisen väliltä. Heidän tulostensa perusteella tupakoivien miesten verisoluissa on muita vähemmän Y-kromosomeja.

Tupakoinnin ja Y-kromosomien yhteys voimistui mitä enemmän mies tupakoi, mutta vähitellen yhteys heikkeni savuttomien tasolle tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Näin ollen tupakoinnin mahdolliset kromosomihaitat näyttävät tilapäisiltä, tutkijat kirjoittavat.

Ruotsalaisten havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä aiemmassa tutkimuksessaan he löysivät yhteyden Y-kromosomien vähentymisen ja syöpäriskin väliltä. Y-kromosomeja on vain miehillä, joten havainto saattaa selittää, miksi tupakointi suurentaa miesten syöpäriskejä enemmän kuin naisten.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miten tupakointiin liittyvä Y-kromosomien vähentyminen verisoluissa altistaa syövälle. Mahdollisesti veren immuunisolut heikkenevät menettäessään Y-kromosomeja eivätkä enää kykene taistelemaan syöpäsoluja vastaan.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Science-tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Science 2014;DOI:10.1126/science.1262092)
http://www.sciencemag.org/content/early/2014/12/03/science.1262092

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje