Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveellinen ruokavalio näkyy kromosomien päissä – voi lisätä elinikää

Terveellinen ruokavalio näkyy kromosomien päissä – voi lisätä elinikää

Kromosomien päistä löytyvät telomeerit ja niiden lyhentyminen kertovat solujen ikääntymisestä – mitä lyhyempiä ne ovat, sitä vanhempi ihminen biologisesti on. Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan telomeerien lyhentymistahtia voi kuitenkin hidastaa noudattamalla terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

British Medical Journalin julkaisema tutkimus perustuu 4 700 terveen naisen telomeerimittauksiin ja ruokavaliotietoihin. Naiset olivat 42–70-vuotiaita.

Ruokavalion terveellisyyttä arvioitiin sen välimerellisyydellä eli sillä, miten lähellä ruokavalio oli perinteistä Välimeren alueen terveelliseksi tiedettyä ruokavaliota. Tällaista ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja, käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Kun ruokavalio- ja telomeeritiedot yhdistettiin, telomeerit havaittiin keskimäärin sitä pitemmiksi mitä välimerellisemmin henkilö söi. Ero eniten ja vähiten välimerellisesti syövien telomeerien pituuksissa vastasi lyhentymistä, joka tavallisesti tapahtuu noin viiden vuoden aikana. Samanlainen ero havaitaan mm. tupakoivilla ja savuttomilla.

Telomeerit lyhentyvät aina solun jakautuessa, mutta myös monet sairaudet ja elintavat vaikuttavat niiden pituuteen. Telomeerien pituus myös vaihtelee luonnostaan yksilöiden välillä, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ruokavalio ja ruoan sisältämät antioksidantit saattavat silti hyvinkin vaikuttaa prosessiin esimerkiksi vähentämällä elimistön oksidatiivista stressiä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;349:g6674)
http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6674

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje