Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Intensiivinen hoito ehkäisee aikuistyypin diabeetikoiden sydänoireita

Intensiivinen hoito ehkäisee aikuistyypin diabeetikoiden sydänoireita

Aikuistyypin diabetesta sairastavien riski sairastua sydänkohtaukseen ja joihinkin muihin sydänoireisiin pienenee, jos heidän diabetestaan hoidetaan intensiivisesti, tuore tutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalais-kanadalaisen tutkijaryhmän tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja niiden perusteella veren glukoosipitoisuuden intensiivinen hoitaminen pienentää sydänkohtauksen vaaraa noin viidenneksellä verrattuna potilaisiin, joita hoidetaan tavanomaisin kriteerein. Intensiivistä hoitoa saaneilla on myös vähemmän epästabiileja sydämen vajaatoimintoja ja ohitusleikkauksia.

Tutkimuksessa intensiivisenä hoitona pidettiin veren HbA1C-glukoosipitoisuuden laskemista alle 42 mmol/mol eli alle 6 % tasolle. Tavallisen hoidon tavoitetaso oli 53–63 mmol/mol eli 7–7,9 %.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemmissakin tutkimuksissa ja yhdessä niiden kanssa nyt julkaistut tulokset vahvistavat veren suuren sokeripitoisuuden ja sydänoireiden yhteyttä aikuistyypin diabeetikoilla. Aiemmissa tutkimuksissa intensiivinen glukoositasojen alentaminen ei silti ole vähentänyt potilaiden kokonaiskuolleisuutta, sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia eikä aivohalvauksia. Intensiivinen hoito voi myös lisätä hypoglykemioita eli veren sokeripitoisuuden liiallista laskua.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384:1936–1941)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960611-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje