Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi lisää joitain sydänriskejä paljon, toisia vähemmän

Tupakointi lisää joitain sydänriskejä paljon, toisia vähemmän

Tupakka on merkittävimpiä sydäntautien vaaraa suurentavia riskitekijöitä, mutta tupakointi ei lisää kaikkien sydänoireiden vaaraa yhtä paljon. Tuoreen brittitutkimuksen tulokset haastavat vallitsevan käsityksen tupakasta kaikkien sydän- ja verisuonitautioireiden yhtäläisenä riskitekijänä.

Brittien tutkimus perustuu 1,9 miljoonan aikuisen sydämeltään terveen rekisteritietoihin. Seurannan aikana 115 000 henkilöä sai ensimmäisen sydän- ja verisuonitautioireensa. Tutkijat selvittivät, millainen riski henkilöllä oli sairastua 12 eri sydänoireeseen 90-vuotiaaksi mennessä.

Tulosten perusteella tupakoinnin haitalliset sydän- ja verisuonivaikutukset vaihtelevat riippuen siitä, mitä oireita tarkastellaan. Suurin vaikutus näyttäisi olevan ääreisvaltimotautiin, johon tupakoinnin vuoksi sairastui lukumääräisesti enemmän ihmisiä kuin muihin sydänoireisiin. Pienin vaikutus on sydänpysähdyksiin ja äkillisiin sydänperäisiin kuolemiin, joiden riskiä tupakointi ei suurentanut lainkaan.

Tupakoivan riski sairastua vatsa-aortan aneurysmaan on tulosten perusteella viisi kertaa suurempi kuin savuttoman. Subaraknoidaaliverenvuotoja heillä on lähes kolme kertaa enemmän, sydänkohtauksia ja aivoinfarkteja kaksi kertaa enemmän ja sydämen vajaatoimintaa, aivoverenvuotoja, ohimeneviä aivoverenkierron häiriöitä ja epästabiileja rasitusrintakipuja noin puolitoista kertaa enemmän kuin savuttomilla.

Yhteydet koskivat sekä miehiä että naisia, mutta naisten tupakointiin liittyi hieman pienempi ääreisvaltimotaudin ja vatsa-aortan aneurysman sekä aivoinfarktien ja sepelvaltimotautikuolemien vaara.

Kaikki tupakoinnin myötä suurentuneet sairastumisriskit vähitellen pienenivät tupakoinnin lopettamisen jälkeen, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Nopein muutos havaittiin sydänkohtauksissa ja ääreisvaltimotaudissa, joiden riski puolittui kahdessa vuodessa. Yleensä sairastumisriskit laskivat savuttomien tasolle kuitenkin vasta kymmenen savuttoman vuoden jälkeen.

Brittien tulokset osoittavat tupakoinnin haittojen vaihtelevan riippuen siitä, mitä sydänoiretta painotetaan, mutta tulokset viittaavat myös eri sydänoireiden syntymekanismien eroihin. jos tulokset vahvistetaan, ne voivat vaikuttaa sydänriskien arvioimiseen ja mahdollisesti myös hoitoon.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;DOI:10.1093/ije/dyu218)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2014/11/20/ije.dyu218.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje