Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verensokeri saattaa lisätä keski-ikäisen dementiavaaraa

Korkea verensokeri saattaa lisätä keski-ikäisen dementiavaaraa

Aikuistyypin diabetesta potevien tiedetään sairastuvan muita helpommin dementiaan, mutta sama näyttäisi koskevan keski-ikäisiä, joiden veren glukoositasot ovat korkeat, mutta eivät vielä täytä diabeteksen kriteerejä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 13 000 keski-ikäistä miestä ja naista seurattiin kahdenkymmenen vuoden ajan. Osallistujat olivat 48–67-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Seurannan perusteella keski-iässä aikuistyypin diabetesta sairastavien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät kahdessakymmenessä vuodessa noin viidenneksen nopeammin kuin terveiden samanikäisten.

Sama havaittiin osallistujilla, joiden veren glukoosipitoisuus oli suurentunut, mutta ei vielä täyttänyt diabeteksen diagnostisia kriteereitä, sekä diabeetikoilla, joiden hoito oli huonolla tolalla ja jotka olivat sairastaneet pitkään.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat diabeteksen ja ns. esidiabeteksen kiihdyttävän keski-ikäisten mielentoimintojen heikentymistä ja dementian kehittymistä, mikä on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Todennäköisesti diabeteksen ehkäisy ja hyvä hoitaminen keski-iässä myös ehkäisee tai ainakin lykkää dementiaa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2014;161(11):785–793)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1983393

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje