Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Marjoja ja hedelmiä syövät terveempiä vanhoina

Marjoja ja hedelmiä syövät terveempiä vanhoina

Runsaasti hedelmiä ja marjoja ja muita paljon flavonoideja sisältäviä ruokia nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin sairauksilta ja ovat terveempiä yli seitsemänkymppisinä, tuore ranskalaistutkimus osoittaa.

Flavonoidit ovat antioksidantteja, jotka vähentävät tulehdusta ja ns. oksidatiivista stressiä, joka on yhdistetty monien sairauksien kehittymiseen. Runsaasti flavonoideja ravinnostaan saavat sairastuvat muita harvemmin mm. sydän- ja verisuonitauteihin, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 14 000 keskimäärin 59-vuotiaan naisen 15-vuotiseen seurantaan. Hyvä ja terve vanhus tarkoitti tässä tutkimuksessa yli 70-vuotiasta, joka oli välttynyt kroonisilta vakavilta sairauksilta ja mielenterveysongelmilta ja joiden muisti ja liikuntakyky eivät olleet pahasti heikentyneet. Yli 70-vuotiaaksi eläneistä naisista joka kymmenes täytti kriteerit.

Kun nämä naiset ryhmiteltiin heidän ruokavalioidensa flavonoidipitoisuuden perusteella, paljon flavonoideja ravinnostaan saavat olivat saavuttaneet hyvän ja terveen vanhuuden noin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden ruokavaliossa oli vähänlaisesti flavonoideja.

Yhteys voimistui johdonmukaisesti flavonoidien saannin ja esimerkiksi appelsiinien, marjojen, sipulin ja omenien saannin kasvaessa.

Ranskalaisten tulokset viittaavat flavonoidien ja paljon flavonoideja sisältävien ruokien ehkäisevän monia sairauksia ja siten edistävän hyvää vanhuusikää. Hedelmissä ja marjoissa ja muissa flavonoideja runsaasti sisältävissä ruoka-aineissa on kuitenkin monia muitakin terveellisiä ainesosia, jotka voivat selittää nyt saadut tulokset.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;100:1489–1497)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/6/1489.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje