Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeet ovat riski lääkityksellä oleville eteisvärinäpotilaille

Tulehduskipulääkkeet ovat riski lääkityksellä oleville eteisvärinäpotilaille

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivohalvauksiin ja sen vuoksi heitä lääkitään veren hyytymistä vähentävillä lääkkeillä. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella tämä tekee heidät kuitenkin alttiiksi vakaville verenvuodoille, jos he syövät myös NSAID-tulehduskipulääkkeitä.

Tulehduskipulääkkeiden ja varsinkin asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin on tiedetty lisäävän verenvuotojen vaaraa tätäkin ennen, mutta vaikutuksia ei ole tutkittu hyytymisenestolääkityksellä olevilla eteisvärinäpotilailla.

Tanskalaisten tutkimuksessa asiaa selvitettiin tarkastelemalla 150 000 eteisvärinän vuoksi sairaalaan vuosina 1997–2011 joutuneen potilaan rekisteritietoja.

Noin runsas kolmannes potilaista oli saanut tulehduskipulääkkeitä kuuden vuoden seurannan aikana. Samana aikana vakavan verenvuodon sai 12 prosenttia potilaista ja veritulpan 13 prosenttia.

Aineiston perusteella NSAID-tulehduskipulääkkeitä saaneet olivat kärsineet vakavasta verenvuodosta tai veritulpasta selvästi todennäköisemmin kuin potilaat, joille niitä ei ollut määrätty.

Kahden viikon sisällä tulehduskipulääkityksestä vakavan verenvuodon sai 35 potilasta kymmenestätuhannesta, kun yhtä monesta lääkitsemättömästä sairastui vain 15. Ero oli vielä suurempi potilailla, jotka saivat myös hyytymisenestolääkkeitä sekä potilailla, joiden tulehduskipulääkkeiden annostus ylitti suositellut minimitasot. Yhteydet havaittiin kolmen kuukauden seurannassa.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne antavat lääkäreille syyn olla erittäin varovaisia määrätessään tulehduskipulääkkeitä eteisvärinää sairastaville potilailleen.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2014;161:690–698)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1935053

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje