Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät ja kuidut pidentävät riskipotilaan elämää

Hedelmät ja kuidut pidentävät riskipotilaan elämää

Sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevat iäkkäät potilaat voivat todennäköisesti pidentää elinaikaansa syömällä enemmän hedelmiä ja kuitupitoisia ruokia. Espanjalaistutkijoiden havainto vahvistaa jo ennestään kattavaa näyttöä hedelmien ja ravintokuitujen terveyshyödyistä.

Tulokset perustuvat 7 200 miehen ja naisen kuusivuotiseen seurantaan. Osallistujat olivat 55–75-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kun tutkijat yhdistivät vuosittain kerätyt ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana sattuneista kuolemantapauksista, paljon hedelmiä ja kuitua ravinnostaan saavien kuolleisuus oli selvästi alhaisempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli niitä niukasti. Varsinkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuvat kuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että päivittäin yli 200 grammaa hedelmiä nauttivan riski kuolla kuuden vuoden seurannan aikana oli noin 40 prosenttia pienempi kuin vähemmän hedelmiä syövän. Tämän verran saa esimerkiksi syömällä isohkon omenan tai appelsiinin.

Hedelmien ja ravintokuitujen hyödyt havaittiin osallistujilla, jotka söivät niitä paljon jo ennen tutkimusta, mutta myös osallistujilla, jotka lisäsivät niitä ruokavalioonsa tutkimuksen aikana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;100:1498–507)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/6/1498.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje