Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi vaikuttaa lukuisiin tulehdus- ja immuunimerkkiaineisiin

Tupakointi vaikuttaa lukuisiin tulehdus- ja immuunimerkkiaineisiin

Tupakointi lisää monien hengenvaarallisten sairauksien vaaraa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella riskit myös näkyvät useissa tulehdus- ja immmuunimerkkiaineissa. Havainnot viittaavat tupakoinnin haittojen välittyvän monia eri reittejä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksen perusteella tupakoitsijoiden näytteistä löytyy viitteitä haitallisista tulehduksellisista prosesseista sekä epäsuotuisia muutoksia immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan toimintaan vaikuttavissa merkkiaineissa. Esimerkiksi tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus on tupakoivilla suurempi kuin savuttomilla.

Osittain nämä merkkiaineet tasaantuivat tupakoinnin lopettamisen jälkeen, mikä viittaa siihen, että myös terveysriskit vähitellen poistuivat. Havainto sopii hyvin yhteen aiemman tutkimustiedon kanssa. Esimerkiksi sydänkohtauksen vaara puolittuu viidessä vuodessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kymmenen savuttoman vuoden kuluttua riski on jo ikänsä savuttomana olleiden tasolla.

Tutkimuksessa käytettiin 1 800 miehen ja naisen tietoja, jotka oli kerätty osana aiempaa tutkimusta. Osallistujilta mitattiin 78 eri merkkiainetta.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2014;106:dju294)
http://jnci.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje