Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivohalvaukset tappavampia köyhille

Aivohalvaukset tappavampia köyhille

Pienituloiset sairastuvat aivohalvauksiin varakkaita todennäköisemmin. Sairastuttuaan he myös kuolevat todennäköisemmin kuin rikkaat, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

Tutkimustaan varten tutkijat hankkivat rekisteritiedot kaikista vuosina 2003–2012 aivohalvauksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista tanskalaisista yli 40-vuotiaista. Kuolleisuus- ja tulotiedot oli saatavissa 57 000 potilaalta.

Kun potilaiden kuolleisuus selvitettiin keskimäärin kolmen vuoden ajalta, pienituloisten riski menehtyä aivohalvaukseen oli noin kolmanneksen suurempi kuin rikkaiden potilaiden. Samanlainen, mutta heikompi yhteys havaittiin tarkastellessa potilaiden koulutustasoa.

Varakkuus ja koulutus eivät suojanneet kuolemilta, jotka sattuivat kuukauden sisällä aivohalvauksesta.

Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista. Suomessa varakkaat mm. käyttävät terveydenhuollon palveluita pienituloisia enemmän, vaikka ovat yleensä heitä terveempiä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2014;45:3556–3560)
http://stroke.ahajournals.org/content/45/12/3556.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje