Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnean hoitaminen lievittää masennusta

Uniapnean hoitaminen lievittää masennusta

Obstruktiivista uniapneaa sairastavien masennusoireet voivat lievittyä uniapnean CPAP-hoidolla, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Havainto perustuu 22 tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat CPAP-hoidon helpottavan masennusoireita sitä paremmin, mitä pahempia oireet hoidon aloittaessa ovat. Odotetusti vaikutus on vähäisempi potilailla, joiden mieliala on jo valmiiksi parempi.

Myös uniapnean hoidossa käytettävät kuorsauskiskot saattavat lievittää masennusoireita, mutta kuorsauskiskojen vaikutuksia tutkittiin vain muutamassa tutkimuksessa ja havainnot ovat tämän takia epävarmempia.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä uniapneaa potevilla on tavallista enemmän masennusta, mikä todennäköisesti johtuu huonosta levosta ja jatkuvasta väsymyksestä. CPAP-hoitojen on osoitettu myös hidastavan dementiaa sairastavien uniapneapotilaiden muistin heikkenemistä.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Tulokset ilmestyivät lääketieteellisessä Plos Medicine -julkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos Medicine 2014;11:e1001762)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001762

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje