Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mineraalisuolat auttavat verenpaineen laskemisessa

Mineraalisuolat auttavat verenpaineen laskemisessa

Erilaiset mineraalisuolat saattavat auttaa verenpaineen laskemisessa, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Mineraalisuolat tepsivät, koska niissä osa suolan natriumista on korvattu muilla aineilla, jotka eivät nosta verenpainetta.

Kiinalaisten meta-analyysitulokset ovat tervetulleita, sillä mineraalisuolojen teho verenpaineen laskemisessa on jäänyt vähälle huomiolle. Niillä voisi kuitenkin olla suuri vaikutus väestön natriumin saantiin etenkin maissa, joissa suuri osa suolasta saadaan kotona laitetusta ruoasta.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin viiden aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 2 000 osallistujan terveystiedoista.

Analyysin perusteella erilaiset mineraalisuolat ja niiden kaltaiset suolavalmisteet pudottivat systolista verenpainetta keskimäärin 4,9 mmHg ja diastolista verenpainetta keskimäärin 1,5 mmHg. Vaikutusta voi pitää merkittävänä ainakin systolisen verenpaineen osalta, tutkijat kirjoittavat. Vaikutus havaittiin verrattuna tavallista suolaa käyttäviin.

Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja siksi lisää lukuisten sairauksien vaaraa. Tämän vuoksi sen käyttö kannattaa pitää vähäisenä. Suomalaiset syövät keskimäärin 10 grammaa suolaa päivässä eli tuplasti enemmän kuin suositellaan.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;100:1448–1454)
http://ajcn.nutrition.org/content/100/6/1448.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje