Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta saattaa ehkäistä Parkinsonin tautia

Liikunta saattaa ehkäistä Parkinsonin tautia

Liikuntaa harrastavat ja muutenkin fyysisesti aktiivista elämää viettävät saattavat säästyä Parkinsonin taudilta muita todennäköisemmin. Tieto käy ilmi Brain-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa 43 000 ruotsalaista seurattiin keskimäärin 13 vuoden ajan. Osallistujista 290 sairastui Parkinsonin tautiin seurannan aikana.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin osallistujien fyysisestä aktiivisuudesta, he havaitsivat runsaasti liikkuvien sairastuneen selvästi epätodennäköisemmin kuin muiden. Verrattuna vain vähän liikuntaa harrastuksissa, töissä ja arkiaskareissa saaviin, kohtalaisesti tai paljon liikkuvat sairastuivat 40–50 prosenttia epätodennäköisemmin. Liikunnan ja pienemmän sairastumisriskin yhteys havaittiin pääasiassa miehillä.

Fyysistä aktiivisuutta mitattiin MET-arvolla, jolla arvioidaan päivän aikana kertyvää liikuntaa lepotasoon verrattuna. Tässä tutkimuksessa kohtalaisena fyysisenä aktiivisuutena pidettiin noin 39 MET-yksikön päivätahtia. Esimerkiksi istuminen vastaa yhtä MET-yksikköä, puutarhatyö kolmea, reipas kävely viittä ja juokseminen noin kymmentä.

Tutkijat korostavat, ettei tulosten perusteella voi varmuudella sanoa, että havaittu Parkinson-riskin pienentyminen johtuu vain ja ainoastaan liikunnasta. On todennäköistä, että myös muut tekijät vaikuttavat yhteyteen. On myös mahdollista, että Parkinsonin tautiin sairastuvat vähentävät liikkumista jo ennen taudin toteamista.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Brain, A Journal of Neurology 2014;DOI:10.1093/brain/awu323)
http://brain.oxfordjournals.org/content/early/2014/11/16/brain.awu323

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje