Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verensokeri yhteydessä heikkoihin lihaksiin

Korkea verensokeri yhteydessä heikkoihin lihaksiin

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan veren korkeat sokeritasot saattavat liittyä myös lihaskunnon heikentymiseen. Tällainen yhteys on havaittu diabeetikoilla, mutta sama näyttäisi koskevan myös muita.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa veren glukoositasoista kertova HbA1C-pitoisuus, painoindeksi ja lihaskunto mitattiin hieman alle tuhannelta 25–96-vuotiaalta. Mittauksia toistettiin kahdeksanvuotisen seurannan halki.

Seurantatiedot osoittivat, että lihaskunto tasaisesti heikkeni, mitä korkeampi veren sokeripitoisuus osallistujalla oli, vaikka tutkimuksen alussa osallistujien lihakset olivat suurin piirtein yhtä vahvat.

Veren HbA1c-tasojen ja lihaskunnon yhteys johtui osittain neuropatiasta eli ääreishermojen sairaudesta, joka on yleinen diabeteksen liitännäissairaus, mutta tämä ei selittänyt tuloksia kokonaan.

Tulokset viittaavat hyperglykemian eli veren liikasokerisuuden liittyvän lihaskunnon heikentymiseen. Jos yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, veren sokeritasojen parempi hallinta saattaisi ylläpitää varsinkin diabetesta sairastavien lihaskuntoa.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2014;doi:10.2337/dc14-1166)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2014/11/09/dc14-1166.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje