Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielekäs elämä kestää pitempään

Mielekäs elämä kestää pitempään

Elämänsä mielekkääksi kokevat iäkkäät elävät keskimäärin kaksi vuotta pitempään kuin ikätoverinsa, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja niiden perusteella elämän mielekkyyden lisäksi tärkeää on tunne siitä, että hallitsee omaa elämäänsä ja että omilla tekemisillä ja toimilla on merkitystä itselle ja muille.

Kun tällaisia ihmisiä verrattiin samanikäisiin, jotka eivät kokeneet elämäänsä mielekkääksi, mielekästä elämää elävistä noin kolmannes harvempi kuoli yhdeksänvuotisen seurannan aikana. Vuosissa tämä tarkoitti noin kahta lisävuotta.

Tulokset eivät johtuneet osallistujien taloudellisesta tai sosiaalisesta asemasta eikä elintavoista tai sairauksista, jotka heikentävät elämänlaatua ja lyhentävät elinikää.

Aiempien tutkimusten ansiosta tunnetaan useita biologisia mekanismeja, mm. hormonimuutokset ja verenpaine, joiden välityksellä mielekkyyden kokemus voi vaikuttaa elinikään. Nyt julkaistu tutkimus ei silti riitä osoittamaan, että yhteys on kausaalinen ja että elämän mielekkyyden lisääminen soisi lisävuosia. Tämä on mahdollista, mutta sen varmistaminen edellyttää uusia tutkimuksia.

Tutkimukseen osallistui 9 000 keskimäärin 65-vuotiasta länsimaalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;doi:10.1016/S0140-6736(13)61489-0)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2961489-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje