Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinä altistaa oireettomille aivoinfarkteille

Eteisvärinä altistaa oireettomille aivoinfarkteille

Eteisvärinä-rytmihäiriö on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, mutta se voi lisätä myös ns. oireettomien aivoinfarktien vaaraa, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Vastaavanlaisia tuloksia on saatua aiemminkin, mutta tutkimusnäyttö on silti ollut niukkaa.

Oireettomat tai hiljaiset aivoinfarktit johtuvat todennäköisesti aivoverisuonen tukkeutumisesta, mutta eivät ole niin vakavia, että aiheuttaisivat potilaalle oireita. Ne ennakoivat varsinaisten aivoinfarktien kehittymistä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulosten perusteella eteisvärinää sairastavien aivoissa on jälkiä oireettomista aivoinfarkteista yli kaksi kertaa useammin kuin verrokkien aivoissa. Tämä havaitaan riippumatta eteisvärinätyypistä potilailla, jotka eivät ole sairastaneet aivohalvauksia. Kaikkiaan arviolta 22–40 prosentilla eteisvärinää sairastavista on oireettomia aivoinfarkteja, tulokset osoittavat.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2014;161:650–658)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1920505

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje