Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnean hoitaminen hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä

Uniapnean hoitaminen hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä

Muistisairauksien etenemiseen voi vaikuttaa hoitamalla muita terveysongelmia, jotka vaikuttavat kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Tuoreen ranskalaistutkimuksen perusteella näin tapahtuu ainakin uniapnean kohdalla.

Ranskalaiset värväsivät tutkimukseensa 23 potilasta, jotka sairastivat lievää tai kohtalaisen pitkälle edennyttä Alzheimerin tautia sekä uniapneaa.

Osana tutkimusta 14 potilasta sai uniapneaansa CPAP-yläpainehengityshoitoa. Kun tutkijat vertasivat näiden ja muiden potilaiden testituloksia kolmevuotisen seurannan ajalta, he havaitsivat CPAP-hoidossa olleiden muistin ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen selvästi hitaammin kuin muiden potilaiden. Yhteys oli tasainen ja näkyi jokavuotisissa testeissä.

Ranskalaisten tutkimus on pieni, mutta se viittaa vahvasti siihen, että Alzheimer-potilaiden uniapneoita kannattaa hoitaa ja että tämä voi hidastaa muistin heikentymistä. Tulos on uskottava, sillä uniapnea itsessään voi hoitamattomana haitata muistia ja ajattelua.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2014;85:1405-140
http://jnnp.bmj.com/content/85/12/1405.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje