Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vauvan pisteytys edelleen toimiva riskimittari

Vauvan pisteytys edelleen toimiva riskimittari

Vastasyntyneiden pisteyttäminen ns. Apgarin pisteillä on yhä hyvä tapa arvioida vauvan terveyttä ja riskejä, vaikka vastasyntyneiden hoito on parantunut huomattavasti pisteytyksen käyttöönoton jälkeen. Apgarin pisteytys on ollut käytössä jo 60 vuoden ajan.

Brittitutkijoiden tulos on erittäin tervetullut, sillä Apgarin pisteytyksen sopivuutta nykyoloihin ei ole tutkittu paljoakaan. Apgarin pisteet ovat yhdysvaltalaisen Virginia Apgarin kehittämä pistejärjestelmä (0–10), jolla arvioidaan vastasyntyneen vointia sydämen sykkeen, hengityksen, lihasjänteyden, ärtyvyyden ja ihonvärin perusteella.

Tulokset perustuvat yli miljoonan brittinaisen tietoihin vuosilta 1992–2010, ja niiden perusteella alhaisen Apgarin pistemäärän (0–3) saaneiden vauvojen riski menehtyä alle kuukauden ikäisenä oli huimat 360 kertaa suurempi kuin 7–10 pistettä saaneiden. Riski menehtyä hieman vanhempana oli sekin 30-kertainen. Myös 4–6 pistettä saaneiden kuolleisuus oli suurempaa kuin hyvät pisteet saaneiden, mutta ero ei ollut yhtä suuri.

Yhteys oli kaikkein voimakkain hapenpuutteesta kärsineillä 0–3 pisteen vauvoilla. Tällaisten täysiaikaisten vauvojen kuolleisuus oli 960-kertaista ja ennenaikaisten 140-kertaista verrattuna hyvät pisteet saaneisiin.

Brittien tulokset osoittavat Apgarin pisteytyksen olevan yhä toimiva ja tehokas keino arvioida vastasyntyneen hoidon tarvetta ja terveysriskejä. Menetelmää käytetään laajalti ympäri maailman.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384;1749–1755)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2961135-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje