Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Parasetamoli tehoton alaselkäkipujen hoidossa

Parasetamoli tehoton alaselkäkipujen hoidossa

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan parasetamoli-särkylääke ei nopeuta alaselkäkipuja potevien toipumista. Havainto on mielenkiintoinen, sillä parasetamolia käytetään alaselän kipujen hoitoon, mutta käytäntöä tukeva tutkimusnäyttö on vaatimaton.

Arvostetun Lancet-lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 1 600 alaselkäkipupotilaan seurantaan. Osana tutkimusta potilaat saivat joko säännöllisesti parasetamolia enintään 4 000 mg päivässä, ottivat sitä aina tarpeen mukaan tai toimivat verrokkeina, jotka saivat lumevalmistetta.

Kun tutkijat selvittivät, miten pitkään potilaiden toipuminen oli kestänyt, verrokkien selkäkivut olivat helpottaneet keskimäärin 16 päivässä ja parasetamolia saaneiden 17 päivässä. Käytännössä kaikki potilaat paranivat siis yhtä nopeasti. Myöskään haittavaikutuksissa ei ollut merkittäviä eroja.

Tulosten perusteella parasetamolin määrääminen alaselkäkipujen hoitoon on kyseenalaista, mutta siitä ei ole myöskään haittaa. Parasetamoli voi myös lievittää kipuja, vaikka itse vaiva ei paranisi nopeammin.

Suomessa arviolta kahdeksan aikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa. Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;384:1586–1596)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)60805-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje