Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit vähentävät ääreisvaltimotautia potevan jalkavaivoja

Statiinit vähentävät ääreisvaltimotautia potevan jalkavaivoja

Ääreisvaltimotautia potevat sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja aivoinfarkteihin ja siksi heitä usein lääkitään statiineilla. Statiinit näyttäisivät kuitenkin lievittävän samalla potilaiden jalkaoireita ja jopa ehkäisevän amputaatioita.

Tieto käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, johon osallistui 5 900 ääreissuonisairautta potevaa, joista 62 prosenttia käytti statiineja.

Kun tutkijat selvittivät, miten potilaat pärjäsivät neljä vuotta myöhemmin, he havaitsivat statiineja käyttäneiden säästyneen muita todennäköisemmin mm. jalan amputoimiselta ja leikkaushoidoilta sekä katkokävelyltä ja pahoilta raajan iskemioilta.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sadasta statiineja käyttävästä potilaasta 22 sai jonkin edellä mainituista vaivoista seurannan aikana, kun muista potilaista niin kävi 26:lle.

Statiineja käyttäneiden riski sairastua sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin tai menehtyä sydänperäisiin syihin oli 17 prosenttia pienempi kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet statiineja.

Ääreisvaltimotauti eli alaraajojen valtimotauti johtuu valtimoiden seinämien paksuuntumisesta ja tukkiutumisesta. Sen yleisin oire on katkokävely. Pahimmillaan tauti aiheuttaa pahan hapenpuutteen jalassa, minkä takia jalka joudutaan amputoimaan säärestä tai reidestä.

Suomessa ääreisvaltimotautia potee noin joka viides yli 65-vuotias. Katkokävely kehittyy noin kahdeksalle prosentille heistä ja tauti pahenee kriittiseksi hapanpuutteeksi noin 2–5 prosentilla katkokävelypotilaista. Vuosittain näistä potilaista noin 1 200:lle joudutaan tekemään amputaatio.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2014;DOI:10.1093/eurheartj/ehu080)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/35/41/2864

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje