Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveysongelmat merkittävä työkyvyttömyyseläkkeiden syy

Mielenterveysongelmat merkittävä työkyvyttömyyseläkkeiden syy

Mielenterveysongelmat ja etenkin masennus ovat hyvin yleisiä sairauksia. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ne ovat myös merkittäviä työkyvyttömyyden ja työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttajia.

Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkijaryhmän tulokset perustuvat Helsinki Health Study -tutkimukseen, jossa Helsingin kaupungin työntekijöitä on seurattu vuodesta 2002.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot 6 500 työntekijästä, joista 630 joutui työkyvyttömyyseläkkeelle vuoteen 2010 mennessä.

Kun tutkijat selvittivät rekistereistä työkyvyttömyyden syitä, he havaitsivat mielenterveysongelmat hyvin yleisiksi työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttajiksi. Mielenterveysongelmista kärsivät joutuivat työkyvyttömyyseläkkeelle yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut. Kun analyysi rajattiin vain mielenterveysongelmista johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin, eläköitymisriski oli jopa seitsemän kertaa suurempi kuin työntekijöiden, joilla ei ollut mielenterveysongelmia.

Masennus ja muut mielenterveyden häiriöt on tiedetty huomattaviksi työkyvyttömyyden aiheuttajiksi tätä ennenkin ja vuonna 2013 ne aiheuttivat noin 40 prosenttia suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet aiheuttavat noin 30 prosenttia ja loput johtuvat pääosin sydän- ja verisuonitaudeista ja hermoston sairauksista. Työkyvyttömyyseläkettä saa noin 180 000 suomalaista.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Occupational & Environmental Medicine -lehdessä. Tutkijaryhmää johti professori Eero Lahelma.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2014;DOI:10.1136/oemed-2014-102432)
http://oem.bmj.com/content/early/2014/11/14/oemed-2014-102432.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje