Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Autossa tupakoiva vaarantaa matkustajan terveyden

Autossa tupakoiva vaarantaa matkustajan terveyden

Tupakoivan kuskin kanssa samassa autossa matkustavat altistuvat monille syöpää aiheuttaville aineille jo lyhyessä ajassa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tupakoivien olisikin hyvä pidättäytyä polttamasta, kun autossa on muita.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 14 savutonta vapaaehtoista istui pysäköidyn auton takapenkillä samaan aikaan, kun kuskin paikalla istuva henkilö tupakoi. Tupakoitsija poltti kolme savuketta tunnin aikana. Auton ikkunat olivat hieman raollaan, jotta ilma pääsi vaihtumaan, mutta silti koehenkilöt altistuivat tupakansavulle.

Koetta ennen ja sen jälkeen koehenkilöiltä kerättiin virtsanäytteet, joista etsittiin yhdeksää syövälle, sydäntaudeille ja hengityssairauksille altistavaa ainetta. Kun näytteitä verrattiin toisiinsa, seitsemän merkkiaineen pitoisuudet olivat suurentuneet huomattavasti tupakka-altistuksen jälkeen.

Tulokset osoittavat tupakoivan autossa istuvien savuttomien altistuvan terveydelle haitallisille aineille jo hyvin lyhyessä ajassa. Erityisen huolestuttavaa tämä on lapsille, jotka saattavat istua tupakoivan vanhemman kanssa samassa autossa päivittäin monien vuosien ajan.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2014)
http://cebp.aacrjournals.org/content/current

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje